Miyoo Mini + Review

MIYOO MINI PLUS

De Miyoo Mini V2 werd vorig jaar zeer populair onder retro-gamers die op zoek waren naar een veelzijdige retro-handheldconsole met veel ontwikkelaars- en expertinstellingen, en een compact formaat voor onderweg.

Het was eenvoudigweg een kwestie van je favoriete roms op een SD-kaart kopiëren en plakken en je was klaar.

De fabrikant van de Miyoo Mini heeft dit jaar een nieuw model aan de populaire serie toegevoegd: de Miyoo Mini Plus.

 

 

 

Dit model is over het algemeen dezelfde console, maar met handige tweaks en aanpassingen die de Miyoo Mini V2 net te kort kwam:

Een groter, 3,5-inch scherm (nogsteeds 640x480 pixels), een snellere 1,2 GHz dual-core processor, een grotere 3000 mAh-batterij (6-7 uur speeltijd), verbeterde triggers aan de achterzijde en een groter ontwerp dat gewoon beter in de hand ligt, vooral tijdens langere speelsessies.


IN DEZE BLOG

gaan we wat dieper in op de specificaties en de verschillen tussen de voorgaande Miyoo Mini V2 uit 2022 en de vernieuwde Miyoo Mini Plus uit 2023.

 

 

BEELDSCHERM

Laten we beginnen met het beeldscherm; zoals eerder vermeld krijgen we nu een 3,5-inch LCD-scherm met dezelfde resolutie van 640x480. Op papier klinkt dit als een lage, vooral 'blocky' resolutie, maar op deze schermformaten blijft het beeld zeer helder, scherp en levendig van kleur. Een groot verschil tussen de twee is niet te zien, maar hey, meer screensize, meer plezier.

 

 

TRIGGERS

De triggers bij de Miyoo Mini V1 en V2 waren erg plat en dicht bij elkaar. Hierdoor was het gemakkelijk om de verkeerde knop in te drukken. Bij spellen zoals Pokémon maakt dit niet veel uit, maar bij spellen zoals Gran Turismo, Tekken en Metal Gear Solid kan dit lastig zijn.

De Miyoo Mini Plus beschikt nu over achterzijde triggers die verder uit elkaar staan en verschillen in hoeverre ze uitsteken. Bovendien zijn ze nu meer hol en vallen je vingers precies goed op het ontwerp. Wanneer je de Miyoo Mini voor het eerst vastpakt, voel je direct het verschil. Ook voel je nu duidelijk welke knop wat is, waardoor de kans dat je de verkeerde knoppen indrukt, minimaal is.

 

VOLUME KNOPPEN

De Miyoo Mini Plus heeft nu twee verschillende knoppen voor het volume in plaats van een scrollwiel. Ieder heeft zo zijn voorkeur. Ik persoonlijk vind het scrollwiel sneller werken en het herinnert mij bovendien aan hoe het vroeger werkte bij de Game Boys en NDS en dergelijke.

 

 

BATTERIJ

De batterij van de Miyoo Mini Plus heeft een capaciteit van 3000mAh, wat in de praktijk resulteert in ongeveer 7 uur speeltijd. Hoewel de verpakking vaak hogere cijfers vermeldt, hebben wij dit niet kunnen bereiken tijdens het spelen op een aangenaam helderheidsniveau en hoog volume.

Het is belangrijk op te merken dat moderne apparaten, zoals de iPhone 14 met een prijskaartje van meer dan 1500 euro, een vergelijkbare speelduur bieden. Op deze manier is de batterij van de Miyoo Mini Plus behoorlijk krachtig en zal hij tijdens vliegreizen, lange treinreizen (of gewoon thuis op de bank) geen problemen veroorzaken met waarschuwingen voor een lage batterij. Een volledig opgeladen batterij staat garant voor een dag vol plezier.

 

KNOPPEN

De knoppen, vooral de D-pad, voelen bij de Miyoo Mini Plus veel zwaarder en van betere kwaliteit aan. De vorige D-pad was al lekker clicky (de goede klik), maar bij de Plus-versie voelt het vrijwel hetzelfde als bij een moderne Xbox of PS-controller. Sommigen zullen zich misschien afvragen waarom het uitmaakt hoe een handheld console "klikt", maar aangezien je de knoppen in alle situaties gebruikt om het apparaat te bedienen, is het fijn als de knoppen stevig en van hoge kwaliteit aanvoelen. Dat is nu het geval bij de Plus-versie.

 

FIRMWARE

Op het moment van het schrijven van deze blog draait onze Miyoo Mini V2 nog steeds op OnionOS 3.11.2, wat een stabiel en uitgebreid besturingssysteem biedt met een indrukwekkende lijst van ontwikkelaars en geavanceerde instellingen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de beeldverhouding aanpassen en weergavemodi gebruiken om de weergave te veranderen naar een scherpe HD-look, of naar een retro dot-matrix-look om de sfeer van de gamesessie aan te passen naar ieders wens. We kunnen ook prestatie-overlays tonen, kleuren aanpassen, en nog veel meer. Voorlopig draait de Miyoo Mini Plus op een standaard firmware zonder uitgebreide geavanceerde instellingen, maar alles werkt stabiel en goed. We hopen dat er binnenkort een nieuwe aangepaste firmware beschikbaar komt, zoals OnionOS, voor de Plus-versie.

 

 

ONZE ERVARING

De Miyoo Mini Plus is een compacte handheld console die goed presteert bij het spelen van games vanaf ATARI tot aan de GBA en SNES. De console heeft geen haperingen of stotteringen bij het spelen van games zoals metal gear solid, Gran Turismo 2 en Crash bandicoot, tenzij de roms slecht zijn. De Miyoo heeft geavanceerde Save en -loadstates functies waardoor je bij het opstarten van elk spel direct verder gaat waar je gebleven was en je kunt tussen 10 games schakelen zonder laad- of -opstartschermen. De console heeft een scherp, helder en kleurrijk LCD scherm, een indrukwekkend snelle menu-navigatie en talloze expert- en developers settings om de console helemaal naar eigen wens in te stellen. Het is een goede keuze voor mensen die een compacte handheld console willen hebben voor onderweg of als ze veel reizen en geen grote consoles willen meeslepen.

De Miyoo Mini V2 presteert uitstekend bij alle games vanaf Atari tot en met GBA en SNES games. Er zijn geen haperingen of stotteringen bij deze games. Zelfs bij games zoals Metal Gear Solid, Gran Turismo 2 en Crash Bandicoot loopt de game soepel met een acceptabele framerate. De enige problemen die we tegenkwamen waren bij het gebruik van slechte roms, maar dit lag aan de rom zelf en niet aan de Miyoo. Over het algemeen spelen alle games die de Miyoo zegt te kunnen spelen, vlekkeloos als je de juiste roms toevoegt.

De aspect ratio van de games verschilt, maar de Miyoo schaalt dit automatisch naar de grootst mogelijke 'scale to fit' ratio. Als je het volledige oppervlak van het LCD-scherm wilt gebruiken, kun je in de expertinstellingen de videoscaling aanpassen zodat het frame 'uitgerekt' wordt en het hele beeld vult.

Games voor de Game Boy Advance en Game Boy Color komen naar onze mening het beste tot hun recht. Als je af en toe een game voor de Playstation 1 wilt spelen, voelt de Miyoo Mini Plus niet ongemakkelijk aan wanneer je het voor langere tijd vasthoudt. Bij de Miyoo Mini V2 vond de auteur persoonlijk game-sessies van langer dan 30 minuten niet erg comfortabel. Het vasthouden van de handheld console voelde na die tijdsperiode krampachtig en oncomfortabel. De Miyoo Mini is echter precies goed.

Als je het standaard thema niet leuk vindt, dan heb je de keuze uit meer dan 10 thema's. En als je een echte nerd bent, kun je in de systeembestanden duiken en de .png-bestanden aanpassen, zodat je je eigen kleuren en elementen kunt toevoegen aan het besturingssysteem van de Miyoo.

Al met al kun je vrijwel alle retro-emulators rechtstreeks in je broekzak meenemen, klaar voor een heerlijk nostalgische avond.

(Is dat een Miyoo in je zak of ben je gewoon blij me te zien? ;-))

Voor degenen die liever een samenvatting willen, hier zijn alle specificaties op een rijtje: 

 Miyoo Mini Plus:

* 3,5 inch IPS-scherm @ 640x480 resolutie

* ARM Cortex-A7 Dual-Core 1.2 Ghz Processor 

* Operating System: Linux based Miyoo OS

* 128MB DDR2 RAM

* 64GB opslag

* 3000mAh oplaadbare batterij (6-7 uur speeltijd)

* Wifi en Bluetooth 4.0 connectiviteit

* USB-C opladen

* Ondersteunde emulators: NES, SNES, GB, GBC, GBA, MD, SMD, NeoGeo, MAME, PS1, PSP, N64, DC, en meer

* Achterste trigger-knoppen

* Ingebouwde luidspreker, 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting

* Ondersteuning voor save states en cheat codes, aanpasbare knoppen en lay-out

* Comfortabele grip

* Langere speeltijd van ca. 6-7 uur

 

Miyoo Mini V2:

* 2,6 inch IPS-scherm @ 640x480 pixels

* ARM Cortex-A7 Dual-core 1,0 GHz-processor

* Operating System: Linux based Miyoo OS

* 128MB DDR2 RAM

* 16 GB interne opslag (uitbreidbaar tot 128 GB met een microSD-kaart)

* 2000mAh oplaadbare batterij (3-4 uur speeltijd)

* Wifi en Bluetooth 4.0-connectiviteit

* USB-C opladen

* Ondersteunde emulators: NES, SNES, GB, GBC, GBA, MD, SMD, NeoGeo, MAME, PS1, PSP, N64, DC, en meer

* Achterste trigger-knoppen

* Ingebouwde luidspreker, 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting

* Ondersteuning voor save states en cheat codes, aanpasbare knoppen en lay-out

* Ondersteuning voor aangepaste firmware

 

Ben je geïnteresseerd in de Miyoo Mini Plus? Klik dan hier om onze catalogus te bekijken. Wees er snel bij, want velen zijn je al voorgegaan en de voorraad is beperkt.

RELATED ARTICLES